Notícies

Comunicat dels Premis Literaris de Girona 2024

By 5 de juliol de 2024juliol 10th, 2024Cap comentari, sigues el primer!
Nits del Bertrana

La Fundació Prudenci Bertrana convoca els Premis Literaris de Girona, que publica Grup62 en les modalitats següents: PRUDENCI BERTRANA de novel·la, MIQUEL DE PALOL de poesia, CARLES RAHOLA dʼassaig i RAMON MUNTANER de literatura juvenil.
Els jurats de cadascuna d’aquestes quatre modalitats s’han reunit el dia 27 de juny i han donat a conèixer els veredictes respectius, que s’anuncien a continuació:

57è Premi Prudenci Bertrana de novel·la (dotat amb 30.000 euros), al qual s’han presentat noranta-tres obres. El jurat, constituït per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch, l’ha atorgat a la novel·la CORNÈLIUS, L’ALMOGÀVER de Pilar Rahola.
En una vibrant odissea medieval del segle XIII, el cavaller Cornèlius Papapoulus de Famagusta es veu immers en aventures èpiques per Anatòlia, des de la seva trobada amb Ramon Llull fins a la seva història d’amor amb Garsenda de Torroella. Acompanyat per Roger de Flor amb la Gran Companyia Catalana Cornèlius, l’almogàver és un relat que combina acció, reflexió i profunds sentiments, que endinsa el lector a una època apassionant de la nostra història.

47è Premi Miquel de Palol de poesia (dotat amb 6.000 euros), en el qual han participat noranta-set llibres de poemes. El jurat, integrat per Teresa Costa-Gramunt, Rosa Font Massot, Pere Gimferrer, Anna Gual i Miquel de Palol, proclama guanyador l’obra titulada L’ESTRANGER A CASA, de Josep-Anton Fernàndez.
L’estranger a casa és un llibre sobre l’estranyesa: sobre el pas d’una frontera interior que ens converteix en estrangers a nosaltres mateixos. És també un llibre sobre la pèrdua: l’autor hi expressa poèticament el dol per la mort de tres éssers estimats. I finalment, el poemari tracta de com les coses més pròximes (la història individual i col·lectiva, la sexualitat, el treball creatiu) ens obren a noves dimensions, estranyes i sorprenents, de nosaltres mateixos.

45è Premi Carles Rahola d’assaig (dotat amb 6.000 euros), al qual s’han presentat vint-i-un originals. El jurat, format per Francesc-Marc Álvaro, Mita Casacuberta, Míriam Díez-Bosch, Joaquim Maria Puigverd i Josep Lluch, ha proclamat com a guanyadora l’obra titulada L’ESCRIPTORI DE LA SEU, de Salvador Sabrià.
En plena revolució anarquista, una nit d’octubre del 1936, al cementiri de la Seu d’Urgell van ser afusellades vint-i-tres persones. Entre elles, el fondista Jaume Sabrià Roca. Quan al cap d’un any es van exhumar els cadàvers, només en van aparèixer vint-i-dos. Faltava el de Jaume Sabrià. L’exploració del cas, a càrrec del seu net periodista, és la base d’un llibre que fa un recorregut per la quotidianitat de la Seu durant la revolució i posa en relleu tant la difícil “convivència” familiar amb un desaparegut com l’esforç col·lectiu per recuperar la memòria històrica.

39è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil (dotat amb 6.000 euros). S’hi han presentat trenta-quatre obres. El jurat, integrat per Dolors Cabrera, David Cirici, Xavier Gual, Anna Pardos (Mixa) i Patrizia Campana, ha premiat la novel·la BERESHIT, de l’autora Teresa Muñoz.
En aquesta obra, la protagonista, Greta, una noia de divuit anys, descobreix que la mort de la seva germana no va ser a causa d’un accident, sinó d’una maledicció que ha perseguit les dones de la seva família. Amb l’ajuda de la Dàlia intentarà trencar la maledicció i salvar la seva pròpia vida.

La Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana tindrà lloc el 17 de setembre a l’Auditori de Girona, i aquella mateixa jornada es donarà a conèixer el premi AURORA BERTRANA de traducció i s’atorgaran també els premis CERVERÍ de lletra de cançó i LLETRA per a projectes digitals de literatura catalana.
El mateix dia 17, com ja és habitual, es convocarà una roda de premsa amb els guardonats de tots els premis, que estaran a disposició dels mitjans per parlar de les obres guanyadores.

Els llibres arribaran a les llibreries el 18 de setembre.

Premis Literaris de Girona
Grup62 logotip

© Fundació Prudenci Bertrana

Política de protecció de dades