Premi lletrA

Millor projecte digital per a la lectura i la literatura catalana

L’any 2001 arribà un guardó nou, el LletrA, impulsat per la Universitat Oberta de Catalunya i la Fundació, que s’afegí als Premis Literaris de Girona per premiar la millor iniciativa digital de i sobre literatura catalana.

Llistat dels premiats

2023: Al millor projecte digital a Marta Michans per Curacontes

2022: Al millor projecte digital a Sofia Malagón per Com podem fer que la lectura i/o la literatura ajudin a millorar la salut de les persones? Parkinson per al teatre

2021: Al millor projecte digital per a la lectura i la literatura catalana a Canal Malaia per Lectures a Instagram i YouTube

2020: (ex aequo)

  • Lectures en ruta de Tramoia Produccions Culturals.
  • Podcast La Lectora, de La Lectora revista digital de crítica literària

2019: (dues categories)

  • A la millor iniciativa digital sobre literatura catalana Deep Blue Rhapsody de Maria Farràs, Eulàlia Guarro, Josep Pedrals, Taller Estampa i Carles Pedragosa.
  • A la millor experiència didàctica d’ensenyament-aprenentatge BOOKTRAILERS, del paper a la pantalla de Raquel Casas

2018: LLUMS, CÀMERA I POESIA, per reconèixer i agrair la tasca dels i les professores, el premi Lletra en la categoria millor experiència didàctica d’ensenyament-aprenentatge de la literatura en català. El projecte es basa en una metodologia pròpia per a la realització col·laborativa de formats audiovisuals centrats en l’experiència poètica, i mostra amb evidències que els recursos audiovisuals són compatibles amb la profunditat interpretativa si darrere hi ha cerca de sentit, rigor metodològic i un lideratge docent
Llums, càmera, poesia!

2017: L’UNIVERS POÈTIC DE MARTÍ i POL, per la seva excel·lent factura tècnica i per l’aposta innovadora i creativa a favor del foment de la poesia en català. Adreçada als infants a partir dels 4 anys, no solament reflecteix i divulga el món creatiu del poeta sinó que implica els petits lectors com a creadors. L’app és una eina visualment atractiva que ha sabut construir un espai virtual de lectura literària i de creació. A més, és un element viu que millora constantment a partir de les propostes dels lectors i dels investigadors.
L’univers poètic de Miquel Martí i Pol

2016: UN MÓN DE POESIA, per posar en el centre del projecte digital els infants i les seves pràctiques lectores amb dispositius mòbils, cada cop més habituals i a les quals creiem que no s’han abocat prou esforços editorials fins ara.
Un món de poesia

2015: CATORZE.CAT, per posar els fonaments d’un espai digital català de confluència entre la literatura, el teatre, el cinema, l’art i la música, on s’alternen col·laboradors de renom i trajectòria consolidada amb veus joves i inèdites, que troben en Catorze l’oportunitat de donar-se a conèixer en un context de qualitat.
Catorze.cat

2014: LLEGIR EN CATALÀ, un grup d’editorials independents que s’han associat “per crear projectes que ajudin a difondre millor els llibres respectius, amb l’esperit de sumar forces de manera cooperativa, guanyar visibilitat i contribuir a enfortir el sector”.
Llegir en català

2013: ex aquo: FONS PERE CALDERS, de la Universitat Autònoma de Barcelona, pel seu significat i importància en la tasca de posar a l’abast d’investigadors i lectors un fons documental exhaustiu sobre Pere Calders que ajuda a entendre la seva obra i a mantenir-la viva, al mateix temps que funciona com a eina divulgadora i catalogadora de primer nivell; i NISE, de la Universitat de Girona, pel seu paper a l’hora de donar rellevància històrica i literària a un període de la nostra literatura generalment bescantat, com és el que inclou el Renaixement, el Barroc i la Il·lustració.
Fons Pere Calders
Nise

2012: NÚVOL.com, perquè representa un esforç gràfic i intel·lectual per oferir un aparador dinàmic i participatiu de la cultura amb varietat i rigor i, de manera especial, pel seu projecte d’edició digital d’obres literàries inèdites en català, els anomenats e-singles.
http://www.nuvol.com

2011: ex aequo: CÀTEDRA MÀRIUS TORRES DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA, que digitalitza, des de l’any 2008 un fons documental de gran valor per a l’estudi i la difusió de la literatura catalana contemporània, i les PÀGINES D’AUTORS I OBRES CATALANES DE LA VIQUIPÈDIA, pionera en el desenvolupament de les dinàmiques veritablement participatives a Internet.
http://www.catedramariustorres.udl.cat/materials/index.php
http://ca.wikipedia.org/wiki/Literatura_catalana

2010: ex aequo: MAPA LITERARI CATALÀ 2.0 i ENDRETS. GEOGRAFIA LITERÀRIA DELS PAÏSOS CATALANS perquè mostren dues bones pràctiques, molt properes i ambdues publicades l’any 2010, d’aplicació de les tecnologies de la georeferenciació a la difusió del patrimoni cultural i literari català. www.mapaliterari.cat
http://endrets.cat

2009: UNA MÀ DE CONTES, per promoure la lectura entre els futurs lectors, nadius digitals.
www.unamadecontes.cat

2008: El BLOG DEL QUADERN GRIS, per la seva eficàcia comunicativa que enriqueix un gènere literari tradicional amb els nous usos del dietari digital, afavoreix la difusió de la lectura i afegeix nombrosos complements.
http://elquaderngris.cat/blog/

2007: BLOCS DE LLETRES, per l’aplicació útil i efectiva de la tecnologia a la difusió de totes les informacions sobre literatura generades per la comunitat blocaire i els mitjans de comunicació.
http://www.blocsdelletres.com

2006 ex aequo: francescseres.net, com a exemple de pàgina d’escriptor que sap transmetre als lectors, a través dels recursos que ofereix Internet i especialment de la imatge, el món interior d’un creador, i LLETRES DE BATALLES, per aplegar i difondre amb voluntat pedagògica i amb una combinació òptima de disseny, usabilitat i continguts, autors i textos sobre la guerra de 1936-1939.
http://www.francescseres.net
http://www.edu365.com/eso/muds/catala/lletresbatalles/index.htm

2005: EL LLIBRETER. Un blog que destaca per la qualitat dels seus comentaris sobre llibres i literatura
http://llibreter.blogspot.com/

2004: RELATS EN CATALÀ. L’espai per a publicar i llegir relats en català
http://www.relatsencatala.com

2003: NARCÍS OLLER. Web sobre l’autor i la seva obra orientat a l’ús didàctic
http://www.xtec.cat/~jpallas/index.htm

2002: EL TACTE QUE TÉ. Revista digital amb articles, contes, poesia, comentaris…
http://eltactequete.cat.mialias.net/

2001: RIALC. Repertori informatitzat de l’antiga literatura catalana de la Università de Napoli Federico II
http://www.rialc.unina.it

1r Premi LletrA a la millor iniciativa digital en català

2n Premi LletrA a la millor iniciativa digital en català

3r Premi LletrA a la millor iniciativa digital en català

4t Premi LletrA a la millor iniciativa digital en català

5è Premi LletrA a la millor iniciativa digital en català

6è Premi LletrA a la millor iniciativa digital en català

7è Premi LletrA a la millor iniciativa digital en català

8è Premi LletrA a la millor iniciativa digital en català

9è Premi LletrA a la millor iniciativa digital en català

10è LletrA Projectes Digitals a Internet

11è LletrA Projectes Digitals a Internet

12è LletrA Projectes Digitals a Internet

13è LletrA Projectes Digitals a Internet

14è LletrA Projectes Digitals a Internet

15è LletrA Projectes Digitals a Internet

16è LletrA Projectes Digitals a Internet

17è LletrA Projectes Digitals a Internet

18è LletrA Projectes Digitals a Internet

19è LletrA Projectes Digitals a Internet

20è LletrA al millor projecte digital per a la lectura i la literatura catalana ex aequo

21è LletrA al millor projecte digital per a la lectura i la literatura catalana

22è LletrA al millor projecte digital per a la lectura i la literatura catalana

23è LletrA al millor projecte digital

Premsa